Home Verhalen Samen voor de allerbeste wondzorg

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Samen voor de allerbeste wondzorg

Marlies Tatenhove & Marlien Houmes

Wondzorgconsulent en Wijkverpleegkundige

Vijf jaar geleden werd het Wondzorgteam binnen Zorgstroom geïntroduceerd. Marlies Tatenhove (51) vormt samen met drie andere collega’s dit vakkundige team. Zij bieden door heel Walcheren complexe wondzorg aan huis en werken hiervoor nauw samen met de verschillende wijkteams. In de afgelopen jaren is de kwaliteit van de wondzorg sterk verbeterd. Wijkverpleegkundige Marlien Houmes (23) van Team Veere West ondersteunt het Wondzorgteam. Zo is ze betrokken bij het zorgtraject van mevrouw Verhulst (58), waarbij haar wondinfectie wordt behandeld.

Kennis toepassen in de praktijk

Verpleegkundige in het Wondzorgteam word je niet zomaar. Hiervoor volgde Marlies, die al dertien jaar werkzaam is bij Zorgstroom, een opleiding tot wondconsulent. Ook andere collega’s van de wijkteams leerden tijdens hun opleiding Verzorgende IG de basis over wondzorg. “Het is belangrijk dat zij dit in de praktijk blijven toepassen en zo hun kennis op dit gebied verbreden”, vindt Marlies. Zo kunnen de wijkteams het Wondzorgteam goed ondersteunen in de dagelijkse verzorging van een wond. Het Wondzorgteam komt cliënten in allerlei soorten situaties tegen: van diabetespatiënten tot kankerpatiënten met een wond die door chemo moeilijk geneest. Op de zorglocaties van Zorgstroom is een Verpleegkundig specialist of Verpleeghuisarts aanwezig voor eventuele wondzorg. Ook hier schiet het Wondzorgteam in complexe gevallen te hulp.

Wondzorgteam

Korte lijntjes

Wonden in de thuiszorg komen in alle soorten en maten voor. Marlien: “Je schakelt niet voor elk wondje meteen het Wondzorgteam in. We gaan daarom eerst zelf aan de slag met de kennis die we hebben. Hierin worden we door het Wondzorgteam waar nodig ondersteund. Zij maakten voor ons een overzichtelijke wondkaart, waarop de aanpak voor verschillende categorieën wonden staat omschreven. Wanneer er geen vooruitgang is of de wond zelfs verergert, trekken we aan de bel voor supervisie van het Wondzorgteam.” Het team deelt elke week wondfoto’s in een rapportage met zowel het wijkteam als de betrokken ziekenhuis- en huisarts. Zo blijft iedereen goed op de hoogte van het verloop van de wond en zijn de lijntjes kort.

Mensen denken bij wondzorg vaak al snel aan hele grote wonden, maar kleine wonden kunnen net zo goed heel complex zijn.

Vertrouwen bij de cliënt

Mevrouw Verhulst uit Westkapelle liep eind 2020 na een operatie een wondinfectie op aan haar hiel. Na een behandeling bij het Erasmus MC schakelde het ziekenhuis het Wondzorgteam in om de wond verder te verzorgen. “Het hebben van zo’n grote wond is best beangstigend en daarom wil je niet dat zomaar iedereen eraan zit. Het is dus fijn om steeds dezelfde gezichten te zien”, vertelt mevrouw Verhulst. Marlies, die de wondzorg op zich neemt, is het hiermee eens: “Dit geeft vertrouwen bij de cliënt en zorgt er daarnaast voor dat ik de genezing van de wond goed in de gaten kan houden.” Marlies komt één tot twee keer in de week bij mevrouw Verhulst langs en kijkt – na het schoonmaken van de wond – welk verbandmiddel er op dat moment nodig is. Dit geeft zij in een rapportage door aan de wijkverpleegkundigen van Team Veere West, waarvan dagelijks iemand langskomt om de wond verder te verzorgen. “Het Wondzorgteam heeft veel kennis van de juiste materialen, daar steken wij erg veel van op”, vertelt Marlien.

Wondzorgteam

Grote stappen

Voor mevrouw Verhulst kan de zorg door het Wondzorgteam en Team Veere West niet beter: “Een wond beperkt je in je dagelijks leven en dat is iets waarin de teams mij erg goed helpen. Hoe zij alles regelen is werkelijk fantastisch. Je merkt dat het Wondzorgteam enorm veel kennis en de juiste expertise heeft.” Ook Marlies en Marlien zijn erg tevreden over de stappen die zij de afgelopen jaren als teams samen maakten. Marlies: “De kwaliteit van het Wondzorgteam en de kennis binnen de wijkteams zijn de afgelopen jaren flink verbeterd. Dat is ontzettend fijn om te zien”. Marlien vult aan: “Je ziet dat het vooraf opgestelde beleid echt effect heeft.” En waarom wondzorg zo interessant en leuk is? Daar denken de dames hetzelfde over: de diversiteit! “Ook het daadwerkelijk zien genezen van de wond is erg mooi en geeft voldoening”, vertelt Marlien.

Kennis verder verbreden

De wijkteams hebben inmiddels al veel kennis opgebouwd over complexe wonden. Hierdoor krijgen zij steeds meer zelf de regie in handen. Marlien: “Deze kennis willen wij in de komende jaren nóg verder uitbreiden. Zo kunnen we nog sneller signaleren en direct handelen.” In de komst van een aandachtsvelder – een expert op het gebied van wondzorg – in ieder wijkteam zien Marlies en Marlien allebei potentie. Ook streven de dames naar het behouden van de korte lijntjes tussen de twee teams en de betrokken artsen. Ondanks dat mevrouw Verhulst voorlopig nog wondzorg nodig heeft, gaat het gelukkig de goede kant op!

Meer weten over ons Wondzorgteam?

Heeft u zelf specialistische wondzorg nodig of wilt u meer informatie over het doorverwijzen van een patiënt naar ons Wondzorgteam? Bekijk dan de informatiepagina over dit team.

Lees meer
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact