Bijna iedereen heeft wel een beeld bij het woord ‘dementie’. De één denkt aan die oom die de weg naar zijn biljartclub niet meer weet de ander aan de opa die zijn kleinkinderen niet meer herkent… maar waar hebben we het nou echt over als we spreken over dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom) waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dat kan gaan om symptomen als vergeetachtigheid, concentratie verlies, vertraging van het denken, moeite met spreken en desoriëntatie. Zo bestaan er wel bijna vijftig verschillende vormen van dementie met elk verschillende symptomen.
In deze bijeenkomst komen een specialist ouderengeneeskunde en psycholoog vanuit Zorgstroom vertellen over de werking van het brein en een aantal verschillende vormen van dementie (o.a. de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy Body dementie en fronto-temporale dementie).
Daarnaast zal er aandacht worden besteed worden aan de oorzaken, de symptomen en de behandeling van verschillende vormen van dementie. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen en het delen van de eigen ervaringen. De bijeenkomst vormt is een goede basis voor de bijeenkomsten over ‘onbegrepen gedrag’ en ‘belevingsgerichte omgang’ die later in het jaar worden georganiseerd.