Home Verhalen Re-integreren door aandacht en waardering

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Re-integreren door aandacht en waardering

Guadalupe Kole & Marianne Blankenburgh

Leerling Verzorgende IG en Casemanager en Adviseur Vitaliteit en Inzetbaarheid

Werken in de zorg is ontzettend mooi en dankbaar, maar het brengt soms ook uitdagingen met zich mee. Zo ook voor Leerling Verzorgende IG Guadalupe Kole (47). Zij kwam na een ongeval op de werkvloer met pijnklachten thuis te zitten. Dit bracht naast de fysieke pijn ook veel frustratie en angst met zich mee. Casemanager en Adviseur Vitaliteit en Inzetbaarheid Marianne Blankenburgh (55) stond in deze onzekere periode voor Guadalupe klaar. Als luisterend oor en begeleider binnen de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) helpt Marianne medewerkers om uit moeilijke situaties te komen en het werk weer op te pakken.

Verhuizing naar Nederland

In 2013 verhuisde Guadalupe van haar geboorteland Spanje naar Nederland. Ze volgde haar droom en startte in 2019 met de opleiding tot Verzorgende IG, via de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO) binnen Zorgstroom. Tijdens haar tweede jaar begon ze erg gemotiveerd aan haar stage bij Hof Klarenbeek. Afgelopen januari ging het voor Guadalupe ernstig mis tijdens haar werk op deze stageplek. De dag voor haar vakantie ging ze namelijk door haar rug. Guadalupe dacht dat ze na haar vakantie wel weer de oude zou zijn: “Een paracetamol erin, uitrusten en een fysiobehandeling zal het vast wel oplossen. Helaas was dit niet het geval.” Na haar vakantie had ze nog steeds veel pijn en kon ze door deze heftige rugklachten haar stagewerk niet verder oppakken. Het idee dat ze voor een langere tijd thuis zou zitten en studievertraging op kon lopen, zorgde bij Guadalupe voor veel stress en angst. Guadalupe: “Het voelde voor mij alsof ik gefaald had en ik nooit meer de oude zou worden.” Ze deelde haar situatie met haar team en kreeg van zowel haar collega’s als teamcoach veel steun.

 

Klaarstaan voor Zorgstroom-collega’s

Wanneer een medewerker voor een langere periode thuis komt te zitten, schiet een casemanager te hulp. Marianne is Casemanager en Adviseur Vitaliteit en Inzetbaarheid bij Zorgstroom en komt in haar werk allerlei situaties tegen. Van een fysiek ongeval – zoals dat van Guadalupe – tot een burn-out. Marianne zat jaren geleden in eenzelfde situatie door ziekte: “Ik werd in dit ziekteproces goed verzorgd. Toen ik twee jaar geleden de kans kreeg om een pilot als Adviseur Vitaliteit en Inzetbaarheid binnen Wonen en Zorg in te gaan, greep ik deze met beide handen aan.” Voor Marianne was dit, naast een unieke kans in haar carrière, een mogelijkheid om écht iets terug te doen. Tijdens de corona-uitbraak heeft Marianne het casemanagement binnen wonen en zorg opgepakt: “Binnen de WVP is er een goede marge om de medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden en in hun kracht te zetten. Ook ben ik nauw betrokken bij een aantal medewerkers die last hebben van long-covid en daardoor moeite hebben hun werk terug op te pakken.”

Als medewerker in de zorg loop je jezelf al snel voorbij. Persoonlijke aandacht en waardering is daarom van groot belang.

Stap voor stap

Ook Guadalupe kreeg in de periode waarin zij thuiszat ondersteuning van Marianne. Zo hadden ze regelmatig telefonisch contact. Marianne: “Tijdens deze gesprekken kon Guadalupe haar verhaal kwijt en dacht ik met haar mee. Het doel hiervan is om stress te verminderen en tot een punt van acceptatie te komen.” Om beter met deze tegenslag om te gaan en de situatie te leren accepteren, volgde Guadalupe – op aanraden van haar huisarts – een externe cursus: ‘Zelfmanagement van pijn’. Hierdoor leerde zij wat pijn precies inhoudt en hoe je er het beste mee om kunt gaan. “Dit heeft mij erg geholpen. De tips die ik kreeg zijn niet alleen waardevol voor mijzelf, maar neem ik ook mee in mijn werk”, vertelt Guadalupe. Ondertussen begeleidde Marianne haar om stap voor stap haar werk bij Hof Klarenbeek weer op te pakken. Marianne: “Dit liet ik Guadalupe op haar eigen tempo doen, zonder haar te pushen.”

Positieve wending

Inmiddels gaat het met Guadalupe weer stukken beter. Het werk op haar stageplek bij Hof Klarenbeek heeft ze weer volledig opgepakt. Ze is Marianne enorm dankbaar voor haar steun, geduld en vertrouwen. Guadalupe: “Wat in eerste instantie een grote tegenslag voor mij was, heeft mij uiteindelijk zoveel positiefs opgeleverd! Ik kan beter mijn grenzen aangeven en heb meer controle.” Dit is ook wat Marianne zo mooi vindt aan haar werk: “Vaak komen medewerkers er niet alleen sterker uit, maar zijn ze ook nóg beter in hun vak.” Tijdens haar revalidatie volgde Guadalupe haar theoretische vakken online, waardoor ze gelukkig geen studievertraging opliep. “Ik ben extra gemotiveerd om mijn opleiding volgend jaar af te ronden”, vertelt ze trots.

Meer aandacht voor vitaliteit

Het komende jaar breidt het team van vitaliteitsmedewerkers binnen Zorgstroom verder uit, waardoor er breed binnen Zorgstroom meer aandacht komt voor vitaliteit. Samen met haar team blijft Marianne zich inzetten voor iedereen op de werkvloer binnen Zorgstroom. Niet alleen voor medewerkers met klachten, maar ook voor hen die dit (nog) niet ervaren. Marianne: “Ik vind het belangrijk dat zij weten dat de deur altijd openstaat. Zo kunnen we vervelende situaties, zoals uitval, in sommige gevallen voorkomen. Onze aandacht en waardering is er voor álle medewerkers van Zorgstroom.”

Wilt u meer informatie?

Wilt u meer weten over vitaliteit op de werkvloer binnen Zorgstroom en/of onze toekomstplannen op dit gebied? We vertellen u er graag meer over!

Contact opnemen
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact