Home Verhalen Samen zorgen

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Samen zorgen

Roosmarijn Versluis

Verzorgende IG

“Familie, vrijwilligers, vrienden en kennissen: hun participatie is in Nieuw-Sandenburgh groot. Dat is fijn. Zij vormen de schakel tussen de cliënten en zorgprofessionals. Samen waarborgen we het welzijn van de cliënten en daarmee de kwaliteit van de zorg.”

Mantelzorgers en vrijwilligers

Roosmarijn Versluis werkt als Verzorgende IG bij Nieuw-Sandenburgh in Veere. Zij is enthousiast over het grote aantal mantelzorgers en vrijwilligers dat dagelijks in het wooncomplex over de vloer komt. “De vrijwilligers spelen een grote rol bij het activiteitenprogramma; er zijn dagelijks veel vrijwilligers betrokken bij zowel de groepsactiviteiten als de individuele activiteiten. Verder zijn er vrijwilligers voor de boodschappen, is er een klussendienst en wordt er af en toe voor de bewoners gekookt. Iedereen neemt zijn eigen kwaliteiten mee. Door samen te werken, kunnen we de zorg verbeteren.”

Kwaliteit van leven

Annet Tramper, divisiemanager Wonen en Zorg, is ervan overtuigd dat deze vorm van participatie de kwaliteit van leven van de bewoners ten goede komt. “We werken bij Zorgstroom vanuit de gedachte: Uw leven, Samen zorgen. Het doel is dat cliënten zo meer kwaliteit van leven ervaren. Om daaraan daadwerkelijk te kunnen bijdragen, stellen we altijd de vraag: wat heeft u hiervoor nodig? Vervolgens kijken we samen met het netwerk wie wat kan doen. Het netwerk van familie, vrienden en bekenden speelt een belangrijke rol. Logisch, het is fijn voor cliënten om zoveel mogelijk mensen om zich heen te hebben die er voor hen toe doen. Hiermee verschuift de rol van de zorgprofessionals. In plaats overal zelf voor te zorgen, is het nu vooral belangrijk dat zij zorgen dat het gebeurt. Kortom: van zorgen voor, naar zorgen dat. Dat vergt een omslag in denken en doen.”

We werken bij Zorgstroom vanuit de gedachte: Uw leven, Samen zorgen. Het doel is dat cliënten zo meer kwaliteit van leven ervaren.

Bespreken en evalueren

Al bij het opnamegesprek wordt besproken wat het netwerk van de cliënt kan doen. “In het zorgplan dat we opstellen, nemen we dit nadrukkelijk mee”, legt Roosmarijn uit. “Sommige familieleden helpen bijvoorbeeld met boodschappen doen, anderen doen de was, helpen met eten of gaan af en toe wandelen. Dit verschilt van persoon tot persoon. Ook de mate waarin mensen beschikbaar zijn, varieert. Sommigen doen dit bijvoorbeeld alleen voor de eigen vader of moeder en anderen zijn wat breder actief. We zijn blij met iedere bijdrage en ondersteuning. Van bewoners hoor ik regelmatig dat zij het fijn vinden dat ik, als zorgprofessional, contact heb met een familielid.”

Thuis wonen

Annet vertelt dat ook voor cliënten die zelfstandig wonen, oog voor en inzet van het netwerk belangrijk is. “We stimuleren de participatie zowel bij Wonen en Zorg als bij Zorg Thuis. Zeker in de thuissituatie hebben we nadrukkelijk oog voor de partner en eventueel andere mantelzorgers. De belasting kan soms groot zijn. In dat geval denken we mee en stellen we bijvoorbeeld dagbesteding voor, zodat de partner een paar dagen per week tot zichzelf kan komen. Ook hebben we bezoekvrijwilligers, die de partner of mantelzorger wekelijks een enkele uren kunnen ontlasten.”

Het voelt goed om de zorg te organiseren met mensen die de cliënten door en door kennen.

Professionals

Vanwege het belang dat Zorgstroom hecht aan de participatie van vrijwilligers en mantelzorgers, zijn er medewerkers die zich specifiek op hen richten. “We hebben mantelzorgconsulenten in dienst. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten voor deze informele zorgverleners. Soms is dit gewoon een gezellige middag, maar ook bieden we informatie en training aan. Het mes snijdt zo aan twee kanten. We ondersteunen en horen gelijktijdig wat er leeft. We hebben ook een vrijwilligerscoördinator, die vacatures en vrijwilligers met elkaar matcht en vrijwilligers faciliteert in het oppakken van hun taken.”

Versterken welzijn

Roosmarijn is inmiddels helemaal gewend aan de nieuwe ‘collega’s’, waarmee ze zorg verleent. Ze is overtuigd van de meerwaarde, voor zowel cliënten als medewerkers. “Het voelt goed om de zorg te organiseren met mensen die de cliënten door en door kennen. Over en weer delen we informatie en helpen we elkaar. Ik vind dat heel positief. Het draagt nadrukkelijk bij aan het welzijn van de cliënten.”

Word jij ook vrijwilliger?

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen op Walcheren? Zorgstroom biedt vrijwilligerswerk dat je met veel plezier en passie kunt uitvoeren. Is een nieuwe uitdaging op het gebied ouderenzorg wat voor jou? Solliciteer dan snel.

Meer informatie
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact