Home Verhalen Tijdelijk verblijf: waardevolle zorg en begeleiding naar herstel

WVO Zorg en Zorgstroom gaan samen verder als Amarijn

Met trots maken wij bekend dat WVO Zorg en Zorgstroom vanaf nu verder gaan onder de naam ‘Amarijn’. Lees meer over onze nieuwe naam op de fusiepagina

Tijdelijk verblijf: waardevolle zorg en begeleiding naar herstel

Henriëtte Marijs

Verpleegkundige Tijdelijk verblijf

Sommige cliënten hebben tijdelijk extra zorg nodig. Bijvoorbeeld om aan te sterken na een operatie. Of tijdens de behandeling van een ernstige ziekte. Wanneer thuis herstellen niet mogelijk is, kunnen cliënten terecht bij ons Tijdelijk verblijf. Henriëtte Marijs (23) werkt als Verpleegkundige bij Tijdelijk Verblijf Hof ’t Seijs in Middelburg. Ze vertelt wat haar werk op de afdeling inhoudt en welke cliënten ze verzorgt.

Diverse cliënten en ziektebeelden

Henriëtte heeft op jonge leeftijd al veel werkervaring opgedaan. Ze startte zes jaar geleden bij Zorgstroom als Verzorgende IG. Inmiddels heeft ze haar diploma Verpleegkundige op zak. Henriëtte: “Voor mensen zorgen is mij op het lijf geschreven. Dat zat van jongs af aan al in me. Mijn moeder werkt in de zorg en is mijn grote voorbeeld. De keuze voor de zorg was voor mij dan ook snel gemaakt.” Haar functie als Verpleegkundige is heel divers. “Dit komt ook door de diversiteit op de afdeling en de cliënten die we verzorgen en begeleiden”, vertelt Henriëtte. Ze legt uit dat de zorg bij Tijdelijk verblijf – zoals de naam al doet vermoeden – tijdelijk is. “Dit zorgt ervoor dat we in korte tijd veel verschillende cliënten verzorgen, van jong tot oud. Daar komen diverse ziektebeelden bij kijken. Denk aan mensen met botbreuken, hartproblemen of nierfalen. Maar bijvoorbeeld ook mensen met kanker, die hier verblijven om aan te sterken tijdens de chemotherapie. Of hulp nodig hebben bij het innemen van de vele medicatie die bij deze ziekte komt kijken.”

We bieden afnemende zorg. Ons doel is om cliënten te reactiveren, bijvoorbeeld door zo snel mogelijk weer zelfstandig te kunnen lopen en naar het toilet te gaan.

Focus op herstel

Een cliënt wordt niet zomaar opgenomen bij Tijdelijk verblijf. Henriëtte: “Daar gaat een heel traject aan vooraf. Jaren geleden kon je voor een langere periode in het ziekenhuis herstellen na een operatie. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. De opnames zijn nu zo kort, dat sommige cliënten nog te zwak zijn om direct naar huis te gaan. De transferverpleegkundige in het ziekenhuis geeft dan een indicatie voor een opname op onze afdeling.” Ook komt het voor dat een huisarts of medisch specialist een indicatie geeft voor Tijdelijk verblijf. Een belangrijke voorwaarde is dat de cliënt op korte termijn kan herstellen. Een gemiddeld verblijf duurt zo’n vier tot zes weken. De focus ligt volgens Henriëtte op een zo spoedig mogelijk herstel: “We bieden afnemende zorg. Ons doel is om cliënten te reactiveren, bijvoorbeeld door zo snel mogelijk weer zelfstandig te kunnen lopen en naar het toilet te gaan. Deze ondersteuning – en alle zorg die daar bij komt kijken – bieden wij. Dit doen we met een multidisciplinair team van specialisten. Samen met (huis)artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en psychologen werken we toe naar een voorspoedig herstel van de cliënt.”

Opbloeien

Dat het verblijf tijdelijk van aard is, betekent niet dat het team van specialisten hun cliënten zomaar naar huis stuurt. Henriëtte: “We kijken continu of de vooraf gestelde ontslagdatum haalbaar is. En wat er nodig is om de cliënt thuis, na het ontslag, verder te begeleiden. Zo regelen we thuiszorg, of schakelen we de hulp in van een ergotherapeut als de woning aangepast moet worden. Soms is iemand met een traplift of douchestoel al enorm geholpen. Maar het komt ook voor dat een cliënt niet meer terug naar huis kan. In dat geval kijken we naar de mogelijkheden om te verhuizen naar een zorglocatie waar de cliënt langdurig kan verblijven.” Ook de mentale gezondheid is volgens Henriëtte belangrijk. “We zien cliënten vaak opbloeien tijdens hun verblijf in Hof ’t Seijs. Naast het werken aan hun herstel, kunnen ze ook deelnemen aan welzijnsactiviteiten en hebben ze leuke contacten met andere bewoners. Wanneer iemand vervolgens weer naar huis moet, ligt vereenzaming al snel op de loer. Dit kunnen we voorkomen door dagbesteding aan te vragen. Zo kan de cliënt thuis ook op sociaal en mentaal gebied sterk blijven.”

Veilig gevoel

Eén van de cliënten die momenteel tijdelijk op de afdeling verblijft, is mevrouw Van Iwaarden (68). Door een vernauwing aan haar wervelkanaal is mevrouw Van Iwaarden duizelig en kan ze moeilijk lopen. In afwachting van haar operatie verblijft ze in Hof ’t Seijs. Henriëtte: “Bij mevrouw Van Iwaarden is het valgevaar erg groot. Ze is al een aantal keer hard gevallen, met alle gevolgen van dien.” Mevrouw Van Iwaarden is blij dat ze bij Tijdelijk verblijf terecht kan: “Het is fijn dat ik hier tijdelijk kan verblijven. Het geeft me een veilig gevoel dat er hier verpleegkundigen in de buurt zijn die mij kunnen helpen als dat nodig is. Ik word goed begeleid en heb het enorm naar mijn zin.” Ze neemt graag deel aan de activiteiten die worden georganiseerd. “Beneden kan ik kaarten maken en gezellig koffie drinken met andere bewoners. Ook ga ik graag naar buiten om een rondje te doen in de groene omgeving van Hof ’t Seijs. Ondanks dat ik ernaar uitkijk om weer naar huis te gaan, ga ik het hier wel missen.”

De familie was ons enorm dankbaar voor de manier waarop we de cliënt hebben ondersteund op alle mogelijke manieren.

Dankbaar

Henriëtte geniet van het begeleiden van haar cliënten. Dat een cliënt niet altijd herstelt, vindt ze erg schrijnend. Henriëtte: “Een aantal jaar geleden werd er een jonge man opgenomen op onze afdeling. Deze cliënt kreeg veel pijnmedicatie en toonde verslavingsgedrag. In samenwerking met de huisarts werkten we toe naar een spoedig herstel, waar het afbouwen van de medicatie onderdeel van was. In de periode dat hij hier verbleef, genoot hij enorm van de welzijnsactiviteiten. Na zijn verblijf ging hij als vrijwilliger aan de slag bij Hof ’t Seijs. Hij was als vrijwilliger helemaal in z’n element. Hij deed verschillende klusjes in en om het gebouw en werkte graag in de tuin. Helaas zagen we zijn gezondheid steeds meer verslechteren. Hij kreeg nek- en rugklachten en vermagerde. Niet veel later bleek dat hij slokdarmkanker had. Hij werd opnieuw opgenomen op onze afdeling en overleed eigenlijk heel snel daarna. Dit zijn wel moeilijke momenten voor mij en mijn collega’s. Zeker als je een bijzondere band met een cliënt hebt opgebouwd.” Als dank voor de geboden zorg heeft de familie een boom geplant in de tuin van Hof ’t Seijs, die hij als vrijwilliger graag onderhield. “De familie was ons enorm dankbaar voor de manier waarop we de cliënt hebben ondersteund op alle mogelijke manieren. Dat is waar je het voor doet als Verpleegkundige.

Tijdelijk extra zorg nodig?

Verandert er iets in uw zorgsituatie en u heeft tijdelijk extra zorg en ondersteuning nodig? Dan is Zorgstroom er voor u. Lees meer over de mogelijkheden van Tijdelijk verblijf en bekijk of u in aanmerking komt voor deze zorgdienst.

Meer informatie over Tijdelijk verblijf
Vragen over onze zorg?
Vragen over ons zorgaanbod of advies nodig? Wij helpen u graag!
0118 - 684000 Bel mij terug Naar contact