Elkaars krachten benutten met zelfsturing
Zorgstroom werkt sinds een aantal jaar in zelfsturende teams. “Dit houdt in dat we als team zelf de zorg, en alle werkzaamheden die daarbij komen kijken, coördineren. Daar komt geen manager aan te pas”, legt Monique uit. Per team wordt er gekeken naar de capaciteit en de kwaliteiten van de verschillende zorgverleners. “Op deze manier kunnen we veel efficiënter werken. Zelf ga ik het personeelsbeheer binnenkort oppakken. Andere collega’s zijn weer verantwoordelijk voor het voorzitten van de vergaderingen en de klantenplanning. Er wordt echt gekeken naar wat iemand leuk vindt en waar iemand goed in is. Zo benutten we elkaars krachten.”
Samen met de verzorgenden en verpleegkundigen binnen mijn team zorgen we ervoor dat onze cliënten de beste zorg krijgen die ze nodig hebben.
Van indiceren tot wondzorg
Ook in de zorgverlening zelf zijn de verschillende zorgprofessionals goed op elkaar ingespeeld. Paola: “Als wijkverpleegkundige ben ik verantwoordelijk voor alle zorg binnen mijn team. Dat betekent dat ik een coördinerende rol heb. Zo ga ik bij alle cliënten langs voor het eerste huisbezoek en de indicatie. Op basis hiervan breng ik de zorgbehoefte in kaart en stel ik een zorgplan op. Samen met de verzorgenden en verpleegkundigen binnen mijn team zorgen we ervoor dat onze cliënten de beste zorg krijgen die ze nodig hebben.” De functie wijkverpleegkundige is volgens Paola erg afwisselend. “Mijn taken variëren van onder andere zorgcoördinatie, indiceren en injecteren tot stomazorg en wondzorg. Maar ook terminale zorg komt geregeld voor, bij zowel oude als jonge cliënten. Vooral de terminale zorg geeft mij als wijkverpleegkundige veel voldoening. Door er voor de cliënt en de familie te zijn in deze laatste levensfase, kun je echt iets voor ze betekenen. Dit geeft mij altijd weer een waardevol gevoel.”
Meer dan een zorgverlener
Dat je iets voor anderen kunt betekenen, heeft volgens Monique niet alleen te maken met de zorg die je biedt. Monique: “Eén van mijn cliënten – een dementerende vrouw – is erg aan mij gehecht. Ze ziet mij niet alleen als haar zorgverlener, maar ook als haar vriendin. Letterlijk, want ze zei laatst: ‘Mijn grote vriendin! Als ik wist dat je kwam, had ik me al aangekleed.’ Vervolgens zei ze dat ze mij graag wilde adopteren, omdat ze mij dan nooit meer hoeft te missen. Dit is aan de ene kant natuurlijk schrijnend, maar tegelijkertijd ook hartverwarmend. Als verpleegkundige beteken ik heel veel voor mijn cliënten.” Monique denkt er na al die jaren dan ook zeker nog niet over na om te stoppen. “Sterker nog, ik wil mezelf continu blijven ontwikkelen. Onlangs ben ik aangenomen als verpleegkundige in opleiding. Ik volg een versneld traject en hoop over twee jaar mijn opleiding Verpleegkunde (HBO-V) af te ronden. Ik ben Zorgstroom enorm dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. Die pak ik met beide handen aan!”